dijous, 28 d’abril del 2016

Treballar la poesia en primària

El gènere poètic, tal com està definit en la definició de gènere líric en aquest mateix blog, és el gènere que més subjectivitat té, ja que està basat en la visió emotiva de l'autor i reprodueix els seus pensaments més íntims i emotius. Des del meu punt de vista, fomentar una primerenca relació entre l'alumnat i la poesia -procés que s'hauria de començar en infantil, juntament amb la lectura de contes- és molt important per tal de potenciar i afavorir un bon coneixement de l'art literari, de la llengua i dels beneficis que aquest ofereix. L'alumnat pot identificar-se amb el o la poeta, empatitzar amb ell o amb ella, amb allò que transmet i anem a afavorir que aquests puga desenvolupar les seues emocions d'una forma sana, positiva i natural, millorar les seues habilitats lingüístiques, millorar la seua atenció, la comprensió lectora, etc.
Per a dur a terme aquest propòsit, els alumnes han de familiaritzar-se amb les obres poètiques, llegir-les, escoltar-les, triar-les, valorar-les, gaudir-les... de la mateixa manera que fan amb els contes. És molt important que l'accés a la poesia es presente en els seus diferents subgèneres per tal de fer una introducció al món poètic variada i ampla. Les obres han d'estar adaptades a la capacitat cognitiva de l'alumnat i han de ser atractives. La literatura juvenil resulta interessant per açò; per exemple, es poden presentar poemaris curts (com Bon dia poesia, de Joan Raspall; La paraula, de Blai Bonet), poemes infantils (com El bany de les cassoles, d'Eduard manyans; Lluna; On és el vent o La família, de Núria Albó), endevinalles, refranys, embarbussaments, pareats...
Encara que algunes persones no siguen partidàries, personalment crec que un fragment d'una obra que es considere literatura avançada o per adults com per exemple una sàtira, una letrilla, una oda o un epigrama (per exemple Oda a los calcetines, de Pablo Neruda; Letrilla lírica o Contra Juan Pérez de Montalbán, de Francisco de Quevedo) resulta de molta utilitat i interés, ja que no es pretén que el comprenguen, sinó que basta amb captar l'actitud i magia poètica que hi ha; que no s'encapsulen només en els poemes de la literatura infantil, que vegen també altres obres d'una complexitat major, obres més complexes que romanen fora del seu abast però que els farà ampliar horitzons, els farà créixer i deixar una tasca pendent per al futur: gaudir-les.
Les activitats que es van a proposar van a basar-se en tres eixos per treballar la poesia i van a estar dividides en cadascun dels cicles de primària. Els tres eixos giraran entorn de l'escolta i el goig de la poesia, el desenvolupament de la capacitat crítica i en desenvolupar la capacitat creadora que pose als alumnes com a autors de poemes. Així, una primera activitat per al primer cicle de primària consistiria en què el mestre portara diversos poemes en diferents suports (URL en internet, en llibres o de memòria) i després de llegir-los els alumnes posaren en comú la seua experiència per tal de veure com és interpretat per cada company. Altra activitat es basaria a completar poemes incomplets, és a dir, el mestre presentaria un poema als alumnes que està incomplet (en fitxa per a fer-ho individual verbalment per a fer pluja d'idees) i els alumnes han de trobar l'última paraula de cada vers perquè rime amb la resta. Per tal de donar una visió més propera i familiar de la poesia, els alumnes farien una recopilació de frases fetes, refranys... de la tradició popular, familiars, internet... i explicarien què signifiquen; aquesta seria l'última activitat del primer cicle.
Les activitats més apropiades per al segon cicle són un poc més autònomes, de manera que es desenvolupa la seua independència  poètica. En aquesta línia, els alumnes llegiran pel seu compte alguns poemes, triaran el seu favorit i l'exposaran a la classe argumentant la seua elecció. Altra activitat consisteix en què l'alumne escriga un poema seguint l'estil del seu autor favorit (mètrica, rima, temàtica...), o desenvolupar el seu estil propi. Es poden incorporar activitats com acròstics, fer endevinalles perquè la classe endevine de què es tracta, ja que donen molt de dinamisme a l'activitat i les possibilitats creatives es desenvolupen molt més amples. (Exemple, en cas de fer una endevinalla, els versos poden dibuixar allò a què es refereix, etcètera).
Finalment, per al tercer cicle les activitats són un poc més llargues i difícils, ja que la capacitat dels alumnes és major i les tasques que poden fer augmenten la seua complexitat.  Tenint en compte que ja són més responsables, la següent activitat es basa a fer una excursió a una zona propera, on hi haja naturalesa, i fer jornades literàries. Una persona llegirà poemes mentre la resta l'escolta i després, tots junts posaran en comú allò que els ha tramés el poema, emocions, sentiments... El mestre (i els alumnes possiblement també), pot aprofitar per a donar instruccions per tal de recitar millor, conceptes teòrics del poema com rima, mesura, context històric, autor, etc.
La segona tasca consistirà a fer una excursió a la biblioteca i buscar un llibre de poesia. No és una tasca intranscendent, sinó que els alumnes han de fullejar-los, veure la seua temàtica, decidir si li agrada o no, etc. Després, una vegada amb el llibre, els alumnes hauran de fer un treball: han de llegir alguns poemes de l'autor, veure la temàtica i després fer una recerca sobre el tema dels poemes i dir com ho ha plasmat. Per exemple, si tractem el context sociopolític o la seua vida, hauran de veure com els retracta en els poemes.
D'altra banda, si les circumstàncies ho permeten, seria molt interessant fer activitats de tipus cooperatiu, fora de l'aula amb tota l'escola i inclús coordinant-se amb altres col·legis, on els alumnes de cada classe recitaran els poemes més significatius per a ells, comptaran amb la presència de diversos autors valencians, membres de la comunitat que també reciten poemes de quan ells estudiaven, algun joglar... Es tracta de recordar que la poesia és una activitat tant rica com lúdica, que inclou a tothom i que forma part de les nostres arrels.

http://www.guiainfantil.com/uploads/ocio/miestrella-p.jpg

Recerca d’un llibre infantil

En el següent enllaç us deixe penjat el vídeo que explica la meua recerca per a la selecció d’un llibre, però abans, per si no ha quedat molt clar en ell, us enumeraré alguns dels punts més importants d’aquest.
El llibre que finalment he triat és un regal per a la meua neboda Joana, que va a complir molt prompte cinc anys (si no els ha complit ja). Aquest es titula Es busca! Lili la llebre, lladre de llibres i està escrit per Emily Mackenzie de l’editorial Combel (2015) –he inclòs un enllaç per si us interessa saber algun aspecte més sobre aquest llibre–. La recerca que he explicat, ha estat desenvolupada, en primer lloc, a la pàgina web de l’editorial Bromera, en segon lloc a una llibreria del meu barri (no està nomenada perquè ningú se senta ofés) i la tercera a la llibreria especialitzada Abacus (al vídeo l’anomene Auca, un lapsus momentani, perdó per l’error), que és on finalment l’he comprat.
Espere que us agrade i, almenys, servisca d’ajuda o de guia en les vostres futures recerques d’un llibre adequat per als vostres i per a les vostres menudes (i no tan menudes o menuts).